Home Over ons Wie zijn wij? Leentje Van Dijck

Wie zijn wij?

Leentje Van Dijck, zelfstandige vroedvrouw

Al van kinds af was ik gefascineerd door het wonder van een zwangerschap en geboorte. Vanaf het eerste middelbaar wist ik het zeker: ik zou vroedvrouw worden.

Zo heb ik me na de middelbare studies ingeschreven bij de Katholieke Hogeschool Kempen (Thomas More) te Lier en startte aan het avontuur waar ik al lang op wachtte. Tijdens mijn opleiding heb ik heel wat ervaring kunnen opdoen. Ik was van mening dat ik alle facetten van vroedvrouw zijn wou ervaren. Zo had ik al snel Nederland op het oog. Ik heb een motivatiebrief geschreven en mocht er tijdens mijn tweede jaar opleiding stage lopen. Hier leerde ik de koppels echt begeleiden, de vrouwen sterk maken zodat ze heel het natuurlijke proces zelf in handen zouden hebben. Na mijn stage daar me vakantiewerk op verloskamer aangeboden, wat een hele ervaring was. Ondertussen was ik al volop bezig met het plannen van een buitenlandse stage. Als vroedvrouw naar Afrika gaan was echt een droom voor mij. Zo regelde ik dan ook een stage in Afrika. Samen met een andere vroedvrouw zou ik 4 maand gaan werken in een Ghanees ziekenhuis. Voor mijn eindwerk ben ik me gaan verdiepen in onderwaterbevallingen. Dit is een van de methodes om het natuurlijke proces van een bevalling te bewaren. Om dit in praktijk te leren heb ik een vrijwillige stage gedaan in het Henri-Serruys ziekenhuis te Oostende. Begin februari 2009 ben ik dan eindelijk naar Ghana vertrokken. Het was een mooie ervaring die ik nooit meer zal vergeten. We leerden er als vroedvrouw met onze handen werken, dit omdat al de apparatuur en medische materialen die we hier kennen daar niet aanwezig zijn. Daarnaast heb ik tijdens deze periode heel goed problemen en moeilijkheden tijdens de bevalling leren vaststellen.

Na mijn studies kwam ik een zelfstandige vroedvrouw tegen, waar ik drie maand meeliep om zo het leven van een zelfstandige vroedvrouw te leren kennen. Ik heb de mogelijkheid gehad om verschillende thuisbevallingen mee te maken. Vervolgens ben ik als vroedvrouw in het Sint-Jozef ziekenhuis te Mortsel begonnen. Naast het werk in het ziekenhuis werkte ik als zelfstandige. Ik gaf vooral prenatale info en workshops, maar ook voor huisbezoeken na de bevalling kon je bij mij terecht. Na een tijd voelde ik steeds meer de drang om als vroedvrouw buiten het ziekenhuis te werken. Toevallig kwam ik Els Truyen tegen in 2010, al snel hadden we plannen om samen te gaan werken.

Sinds juni 2010 werk ik als zelfstandige vroedvrouw in het Geboortehuis De Zon. Van je passie je beroep kunnen maken, dat is een droom die voor mij uitgekomen is. Na mijn start in het geboortehuis heb ik 1 jaar halftijds in een Nederlands ziekenhuis gewerkt. In november 2011 werd ik zelf zwanger. Ik ben het werk blijven combineren tot in juni en dan ben ik op zwangerschapsverlof gegaan. Op 4 augustus 2012 werd ik trotse mama van een flinke dochter Sam. Ze is thuis in bad geboren onder de begeleiding van Els en An. Mijn bevalling was echt een droombevalling die ik iedereen zou toewensen. Ondertussen ben ik voor de 2e keer mama geworden van een flinke zoon Lars. Hij is op 7 juni 2014 thuis in bad geboren onder de begeleiding van Els en zijn lieve meter Valerie die ook vroedvrouw is. Ik heb de geboorte even mooi ervaren als bij Sam: helemaal op mijn tempo, ontspannen, in mijn eigen kracht en volledig onder alle goede hormonen.

Verder heb ik gedurende de jaren ook een aantal grote opleidingen gevolgd om mijn werk als vroedvrouw aan te vullen:
 • Tweejarige opleiding shiatsu voor tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed
 • Opleiding relaxatietherapeut voor zwangeren en babys (zwangerschapsmassage, voetreflexologie, aromatherapie, babymassage)
 • 2 jarige opleiding voetreflexologie
 • Opleiding zwangerschapsreflexologie voor vroedvrouwen
 • Basisopleiding draagconsulent
 • Opleiding tot HypnoBirthing docent

 • Mijn uitdagingen voor de komende jaren:
 • Opleiding hypnotherapeut
 • Fertiliteitsreflexologie
 • Voetreflexologie voor baby's en kinderen

 • Ik hoop dat jullie mij op deze manier een beetje hebben leren kennen. Vroedvrouw zijn is voor mij een passie, een deel van mijn leven. Hopelijk tot binnenkort. Ik kijk er alvast naar uit om jullie mee te begeleiden in dit bijzondere deel van jullie leven.

  Antwerpsestraat 115 - 2500 Lier | Herentalsebaan 128 - 2240 Viersel | Mechelsesteenweg 147 - 2550 Kontich | 0485/430 560 | info@geboortehuisdezon.be